Najprościej jest skorzystać z dobroci oleju lnianego spożywając go bezpośrednio – pijąc po kilka łyżek stołowych dziennie. Tradycyjnie poleca się cztery łyżki dziennie przez pierwsze trzy miesiące. Jeśli spożywany jest on w celach leczniczych, może być to sześć czy nawet osiem dziennie. Również dzieciom można podawać zwiększoną ilość.

Olej lniany, ponieważ należy do grupy olei nierafinowanych, tłoczonych na zimno, posiada smak charakterystyczny dla rośliny z której został pozyskany. Smak lniany porównywany jest często do orzechów, choć niektórzy mówią też, że wyczuwają w nim lekko rybią albo gorzką nutę. Wiele zależy również od gatunku lnu, który został użyty oraz mechanizmu wytłoczenia. W każdym razie jednak spożywając olej lniany codziennie, wkrótce można przyzwyczaić się do jego specyficznego smaku.

zdjęcie z health.com